Poslovni obisk Turčije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar – Novo leto
 • 23. april – Dan suverenosti in otrok
 • 1. maj – Praznik dela in solidarnosti
 • 19. maj – Dan spomina na Atatürka, dan mladih in športa
 • 28. julij – Ramazanski Bajram
 • 30. avgust – Dan zmage
 • 4. oktober – Praznik žrtvovanja (Kurban Bajram)
 • 29. oktober – Dan republike

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Podrobnejše informacije o javnem transportu v državi najdete na wwww.travelguide.com.tr in www.neredennereye.com.

Letalo

 • Notranja letalska povezava med večjimi mesti – 25 mest (nekatera so v času ekonomske krize l. 2001 zaprli, vendar se sedaj ponovno odpirajo) je dobra (v Turčiji je 52 letališč, od tega 20 mednarodnih, registriranih je več kot letalskih podjetij), glavni prevoznik je Turkish Airlines, poleg tega pa še Pegasus, Onur Air, Sun Express in drugi. Priporočen je predhodni nakup letalskih kart, možno po internetu, minimalni čas za prijavo pri letalskem okencu za domače lete je eno uro pred vzletom, za mednarodne pa 90 minut.
 • Povezava med letališčem in mestom: za ceno 20-30 EUR s taksijem 20-30 minut iz Atatürk letališča (23 km zahodno od centra) do Istanbula., ter 30-45 minut iz letališča Esenboga (33 km severno od centra) v Ankaro. Možna je tudi cenejša povezava preko mini busov (npr. Havas bus v Ankari).

Vlak

 • Železniško omrežje dobro razvejano še iz otomanskih časov, glavni prevoznik so Turške državne železnice (TCDD).
 • Priporočljivo se je posluževati ekspres vlakov, ki so dobra alternativa avtobusu.
 • Istanbul – Ankara, Baskent Express: 6 ur 30 min, povratna karta 15 EUR,
 • Istanbul/Bandirma – Izmir: 6.Eylul Express: iz Bandirme 5 ur 18 min, povratna karta 7 EUR + ferry 12 EUR;
 • 20% popusta za upravičence (študentje, nad 60 let,…).
 • V voznih redih je namesto imen mest včasih zapisano ime železniške postaje (npr. Haydarpasa in Sirkeci za Istanbul ter Basmane za Izmir).

Mestni avtobus

 • Potreben je vnaprejšnji nakup karte (»bilet«) v posebnem kiosku;
 • v Istanbulu poleg javnih vozijo tudi privatni avtobusi;
 • Dolmus so mestni mini avtobusi, ki so hitrejši, bolj udobni, malo dražji in imajo posebna postajališča, označena z »D«, na vseh večjih trgih oziroma pomembnejših mestnih točkah.

Taksi

 • Večina mestnih taksijev ima taksimeter; med vožnjo preverite, če ga voznik uporablja.
 • V Istanbulu je začetni znesek vožnje 3,45TL (cca 0,9€, trenutni tečaj 3,9TL/€); cena je odvisna od prevožene razdalje in sicer 2,10TL/km. Ponoči in podnevi so tarife enake. Od 21.2.2016 je minimalna tarifa za prevoz do 2,5 km 8,75 TL ne glede na dejansko prevožene kilometre.
  Ankara: začetna tarifa 4TL in 3,5TL za km.

Avtomobil

 • Avtomobil lahko najamete v večjih hotelih ali na letališčih. Zaželeno je mednarodno vozniško dovoljenje.
 • Bolje je uporabiti mestni transport, kot pa najeti avto (težave s parkiranjem, mestni prometni zamaški, specifična vožnja domačinov, čeprav so ceste večinoma dobre). Osrednja avtocesta (»otoyol«) poteka od Bolgarske meje (Edirne) do Istanbula, nato proti Ankari oz. ob morju od Izmira do Aydina.
 • Na avtocestah se plačuje cestnina. Obstajata dva sistema daljinskega cestninjenja (OGS in HGS). Ob vstopu v državo je potrebno kupiti elektronsko kartico in naložiti dobroimetje. Cena za elektronsko kartico HGS je cca 15TL, za OGS pa cca 70TL. Cestninske postaje so pogosto samo elektronske in gotovinsko plačevanje ni možno. Dopolnjevanje salda je možno na poštah in na bankah in na nekaterih črpalkah. Ob izstopu iz države se kartice ne more vrniti in zahtevati vračila denarja. Možno je zahtevati vrnitev salda, ki ga nakažejo v roku enega meseca na bančni račun. Več informacij je na strani Generalnega direktorata za avtoceste Republike Turčije.
 • Bencinske postaje so v zahodnem delu Turčije pogoste, cena neosvinčenega super bencina je bila v marcu 2017 1,35€ EUR za liter, eurodizla pa 1,18 EUR za liter.

Po informacijah turškega avto turing kluba (www.turing.org.tr) je za uporabo tujih vozil rent a car v Turčiji potrebno na carini ob vstopu v državo predložiti pogodbo o najemu in pooblastilo za uporabo vozila v Turčiji v določenem obdobju. Ob vstopu v državo je potrebno skleniti polico obveznega avtomobilskega zavarovanja, ki krije termin, ko bo vozilo v Turčiji. Potrebno je izpolnjevati pogoj, da vozilo, vključno od datuma vstopa do datuma izstopa iz države, skupaj z vsemi predhodnimi vstopi v Turčijo v zadnjem letu dni, ni  uporabljano v Turčiji več kot šest mesecev.

Rent a car agencije:

HERTZ

 • Istanbul, mednarodno letališče-prihodi, 7/24: tel: 0212 465 59 99; fax: 0212 465 59 98
 • Ankara, mednarodno letališče-prihodi, 7/24: tel: 0312 468 62 90; fax: 0312 467 65 41
 • Antalya, mednarodno letališče-prihodi, 7/24: tel: 0242 330 38 48; fax: 0242 330 38 49
 • Možnost najema mobilnega telefona.

Rezervacije 7/24: tel: 0212 465 34 55; fax: 0212 465 34 57; e-mail: res@avis.com.tr
Možnost za dnevni najem prenosne elektronske navigacijske naprave: 15 TRL (8,5 EUR) + 18% VAT.

OTORENTO
Možnost rezervacije preko interneta za preko 200 lokacij v Turčiji.

 

Električna napetost

 • 230 voltov, 50Hz,
 • zaradi pospešene industrializacije in rasti prebivalstva v mestih se obstoječe energetske kapacitete bližajo meji zmogljivosti, zato so možni občasni izklopi elektrike.

 

Delovni čas

 • Osnovno pravilo turških poslovnežev je, da točno definiranega delovnega časa ni. Praviloma delavnik pomeni cel dan, šest dni v tednu, nedelja pa je dan za počitek.
 • Uradni turški delavnik je evropski, torej od ponedeljka do petka. Delovni čas je različen, začne se ob 08:00 v proizvodnji in javnem sektorju, ob 09:00 v privatnem sektorju, ter traja do 17:00 oz. 18:00. V obdobju verskih praznikov Bajrama, predvsem Ramadana, je lahko tudi skrajšan.
 • Trgovina na ulici poteka ves dan, na turističnih mestih in v sezoni tudi pozno v noč.

Državni uradi:
08:00 – 12:00 (zaprto: sobota in nedelja)
13:00 – 17:00

Banke:
09:00 – 17:00 (zaprto: sobota in nedelja; v času kosila med 12:30-13:30 je veliko bank zaprtih)

Trgovine:
09:00 – 20:00 (na turističnih krajih je ta čas zelo različen).
Nakupovalni centri: 10:00-22:00, vsak dan. Pokriti Bazaar v Istanbulu: 08:00-19:00

 

Poslovni običaji

Oblačila
Glede oblačenja za poslovneže ni drugačnih pravil kot drugod po Evropi (obleka, kravata, srajca). Zaradi tamkajšnje klime je srajca lahko s kratkimi rokavi. Za ženske v večjih mestnih središčih, kot so Istanbul, Ankara, Izmir, in turističnih krajih ni omejitev glede oblačenja, kljub temu se morajo ženske, ki potujejo izven teh območij, predvsem na jugo-vzhodni regiji, obleči bolj zastrto (srajce z dolgimi rokavi, dolga krila in obleke).

Napoved obiska
Zaradi tradicionalne turške gostoljubnosti vas bo vodstveno osebje sprejelo tudi brez predhodnega dogovora, čeprav je bolje obisk napovedati, vsaj kakšno uro prej. Turki komunicirajo raje neposredno, tako da je priporočljivo klicati in ne pisati. Turška pisma so ponavadi naslovljena z imenom glavne ulice, nato z imenom manjše ulice in nato s številko zgradbe.

Vsakemu obiskovalcu takoj ponudijo kavo ali čaj, kar je neolikano zavrniti. Kavo ponudijo brez sladkorja ‘sade’ ali ‘orta’ z malo sladkorja. Medosebni odnosi pomenijo zelo veliko, tako da obiskovalci ne smejo takoj preiti na posel, brez uvodnega klepeta o vremenu, športu,… Turki so po naravi zelo prijazni, odprti in gostoljubni.

Poslovna darila
Podarjanje slovenskega vina ali drugih alkoholnih pijač je primerno le, če vemo, da oseba nima odklonilnega stališča do alkohola zaradi verskih načel. Vedno pa so dobrodošla simbolična darila majhne vrednosti npr. bombonjere, knjige z lepimi slikami o Sloveniji, itd. Turki so zelo gostoljubni in pogosto pripravijo priložnostna darilca. Radi dajejo plakete ali spominske krožnike z imenom gosta.

Govorica telesa
Turki odgovorijo pritrdilno s prikimavanjem z glavo in zavrnejo tako, da dvignejo glavo in jo potisnejo vznak. Majanje z glavo z leve v desno ne pomeni “ne”, ampak “ne razumem”. Dvig desne roke na srce pomeni hvala, včasih ga spremlja še rahel nagib glave.

Odnos do žensk
Še vedno obstaja kontrast med tradicionalno patriarhalno vzhodno družbo in zahodno družbo. V primeru, da potuje v Turčijo ženska sama, je v izogib možnim neprijetnostim bolje, še posebej v manj urbanih delih države, da se drži pravil oblačenja in vedenja za turške ženske (npr. na avtobusu naj ne seda na zadnje sedeže, v taksiju ne zraven voznika itd.), ter se vzdrži pitja alkohola.

 

Jezik

V Turčiji boste naredili zelo dober vtis, če boste znali vsaj nekaj osnovnih turških izrazov ter osnovna dejstva o turški zgodovini ter o Turčiji kot državi. S tem boste pustili vtis, da ne iščete samo enkratnega posla, ampak želite dolgoročno sodelovanje. Nekaj osnovnih pogovornih fraz ter koristnih poslovnih izrazov, ki so prevedeni v angleščino oz. francoščino, se lahko naučite na http://lexicool.com/. Več vrst turških slovarjev se nahaja na www.evroterm.gov.si.